Kedvezményezett neve: ÓNTE Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.
Támogatott projekt címe: Az ópusztaszeri Tourinform iroda áthelyezése, szolgáltatás-bővítése
Pályázat azonosító száma: TFC-3.1.1-2020-00019
Szerződött támogatás összege: 18.804.600 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A támogatott projekt befejezési dátuma: 2021.03.31
A támogatott projekt tartalmának rövid bemutatása: 
A fejlesztés megvalósulását követően az iroda új helyszínen, a főbejáratnál, immáron nem zárt területen tud üzemelni, zökkenőmentesen megközelíthető lett. A konténeriroda a parkolóhoz közel, a közlemúltban kialakított kerékpár,- és csomagőrző és a jegypénztár közé került telepítésre. Az új iroda megközelítés és kialakítása teljesen akadálymentes.

Az iroda nyitvatartásának óraszámában nem változtatunk, de szezonban (április 1- október 31-ig) a nyitási,- zárási időpontokat megváltoztatjuk a következőképpen:

Hétfő: 8:00- 16:00.  Az Emlékpark hétfőnként zárva tart- kivéve Pünkösd, és Húsvét hétfőn – de számos olyan vendég van, akik nem tájékozódnak előre és hétfőn is látogatni szeretnék az Emlékparkot, így számukra tudunk információt nyújtani. A kerékpárút elkészültével a kerékpárturizmus fellendülését várjuk, a hétfői napon érdeklődőket is ki tudjuk szolgálni, segítségükre lehetünk, mint szervizpont is.

Kedd- Vasárnapig: 10:00- 18:00. Az Emlékpark szezonban 10:00-18:00 óráig tart nyitva. A vendégérkezések javarészt 10:00- 14:00 óra közé tehető, a távozások pedig 15:00- 18:00 között. Látogatószám növekedést várunk az Emlékparkból távozó vendégek betérésével is, hisz a látogatás során számos kérdés felmerülhet, melyre még a helyszínen szeretnének választ kapni, valamint a termékek értékesítése is vonzó lehet hazaút előtt.

Új szolgáltatások bevezetésére kerül sor az iroda főbejárathoz történő kihelyezésével. Az irodában elérhető lesz a wifi, a megvásárolt képeslapot nemcsak az Emlékpark területén lehet majd postára adni, hanem az új irodában is. A képeslapokat kérésre díszpecséttel is ellátjuk, erről tájékoztatjuk a vendégeket. Hiánypótló szolgáltatás lesz a helyi és környékbeli termelők, kézművesek termékeinek értékesítése is. Kerékpárkölcsönzésre is lesz lehetőség, és a felmerülő meghibásodások kiküszöbölésére, a kerékpárosok megsegítésére kerékpáros szervizpontot is kialakítunk. Manapság egyre népszerűbb a nordic walking. Számolva azzal, hogy többen ismerik már ezt a mozgásformát, lehetőséget adunk a botok kölcsönzésére. Jó szolgálatot tehet az Emlékparkban történő gyalogos közlekedés alkalmával, vagy a Kéktúra útvonal teljesítésénél, mely útvonal épp az Emlékpark mellett halad el. Nyitvatartási időben a Kéktúra pecsételő füzetbe igazolni tudjuk a túra ezen szakaszának teljesítését (azok a vendégek, akik nyitvatartási időn túl teljesítik az útvonalat, a gazdasági bejáratnál a 24 órás portaszolgálatnál tehetik ezt meg). Fénymásolás és nyomtatás is elérhető lesz majd az irodában. Az Emlékparkba nagyon sok kisgyermekes család érkezik. A nyugodtabb körülmények között történő informálódás érdekében pihenő,- és gyermek játszósarok kialakítását tervezzük.

A Szeged- Ópusztaszer között hamarosan elkészülő kerékpárút lehetőséget ad majd a kerékpárturizmus fellendülésének. Erre alapozzuk a kerékpárkölcsönzés és szervizpont szolgáltatás kialakítását. Az akadálymentes megközelítéssel és az iroda akadálymentesítésével a senior csoportok és egyéni vendégek még teljesebb kiszolgálása valósulhat meg. A nordic walking botok kölcsönzésével az aktív,- öko turizmus kedvelőinek tudunk plusz szolgáltatást nyújtani. Az Emlékparkot a házirend betartásával van lehetőség kutyával látogatni, az irodához itatótálak kihelyezését biztosítjuk.

A helyi szolgáltatókon kívül a desztinációban fellelhető nagyobb turisztikai attrakciókkal, szolgáltatókkal törekedni kell a szorosabb együttműködésre. Célcsoportra vonatkozó csomagajánlatok kidolgozása szükséges, egymás közötti évente több alkalommal történő kiadványcsere, megjelenések online felületeken. A Hálózaton belüli Tourinform irodákkal továbbra is folytatni kell az együttműködést.
A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 horizontális szempontjaihoz a következőképpen kapcsolódnak a tervezett fejlesztések:

  • „Együtt- élő turizmus”: helyi termelők, kézművesek termékeinek értékesítése; kerékpárkölcsönzés, kerékpáros szervizpont, nordic walking bot kölcsönzés
  • Családbarát turizmus: pihenősarok és gyermek játszósarok kialakítása
  • H3 Hozzáférhető turizmus: a Tourinform iroda elköltözése a főbejárathoz, akadálymentes környezet, szolgáltatás, vendégfogadótér akadálymentesítettsége, környezet fejlesztése
  • Digitális turizmus: elérhető wifi, LCD kijelző, fénymásolás, nyomtatás

Fenti fejlesztések megvalósulása kapcsán 25 %-os látogatóforgalom növekedéssel számolunk.

A támogatott projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósult meg.

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1602/32/0218
Projekt címe:                    Living Archives – Relics of Common Cultural Heritage
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               Istorijski Arhiv Senta (Zentai Levéltár)
Partner:                             Ópusztaszeri Emlékpark
Projekt időszak:               2018.03.01-2020.02.29 (24 hónap)

Összefoglaló:                   
A program keretében a Zentai Levéltárral közösen századfordulós agrártörténeti kutatómunkára és az Ópusztaszeri Emlékparkban a múlt század első feléről származó gépgyűjtemény kiállítás megvalósítására kerül sor. A projekt fő célja a tudásmegőrzés, a múlt értékeinek bemutatása Magyarország és Szerbia együttműködésén keresztül. A projektben megjelölt célok elérésének alapját a levéltári kutatómunka fogja jelenteni, amelyben a Zentai Levéltár és Ópusztaszeri Emlékpark szakemberei fognak részt venni együttműködve további levéltárakkal. A kutatómunka eredményeiről vándorkiállítás, valamint könyvkiadás keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődök. A kutatómunkával párhuzamosan feltérképezésre kerülnek a múlt századforduló ipartörténeti emlékei, azon gépek, amelyek nagyban meghatározták az iparosodó magyar gazdaság akkori teljesítményét. Az iparosodás nagyban átalakította a mezőgazdaság akkori képét, és elindította hazánkat a fejlett modern európai országok sorába. A projektben a kor jellegzetes gépei kerülnek bemutatásra az Ópusztaszeri Emlékparkban, ahol a szakmai restaurátori munkát követően a gépek egy újonnan épülő bemutató épület biztosít mindere lehetőséget, így megőrizve az utókor számára ezen közös örökségünket. Fontos mindezen tudást megismertetni az ifjúsággal, amihez kapcsolódóan gyerektáborra kerül sor. A projekt megvalósult, az elszámolások és a zárás marad a 2020 évre.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 205 057,67 EUR, amelyből Ópusztaszeri Emlékpark 112 746,17 EUR, Zentai Levéltár 92 311,5 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1602/31/0252
Projekt címe:                    GRINDING MILLS, BINDING ROADS – HUSRB cross-border thematic route under the sign of mills and windmills
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               Kiskun Múzeum
Partnerek:                         Ópusztaszeri Emlékpark, Kikinda Museum, Orom Község, Hódmezővásárhely Önkormányzata
Projekt időszak:               2018.03.01-2020.02.29 (24 hónap)

Összefoglaló:                   
A projekt keretében kialakításra kerül egy tematikus turisztikai útvonal, amelynek fő témája az alföldi malmok (szélmalom, széldaráló, stb.) bemutatása. A fejlesztés célja, hogy az életnek nevezett búza útját követve a vetőmagtól egészen az asztalra kerülő kenyérig szemléltesse, valamint cél a hagyományos termesztés és a hozzá egykor kapcsolódó szokások ismertetése. A projektben széldarálók és malmok felújítására kerül sor Ópusztaszeren, Hódmezővásárhelyen, Kikindán, Orom községben, valamint Kiskunfélegyházán, azzal a céllal, hogy hitelesen bemutathassák ezen szerkezeteket és működésüket. A munka egyedülállósága, hogy a szerkezetek kialakításához szükséges tudás mára már kiveszett, ezért szakemberek bevonásával igyekszünk a múlt tudását megismerni. A projekt lehetőséget biztosít, hogy tematikus napok keretében az érdeklődök megismerhessék a gabonatermesztés múltját és az őrlést egészen az új kenyér sütéséig. Valamint, a múlt századfordulós gépek segítségével megismerhessék és láthassák, hogyan éltek és dolgoztak eleink. A projekt megvalósult, a záró elszámolás előkészítésére kerül majd sor 2020-ban.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 514 852,14 EUR, amelyből

Ópusztaszeri Emlékpark 109 030 EUR, Kiskun Múzeum (Kiskunfélegyháza): 149 887 EUR, Kikinda: 101 330 EUR, Orom község: 101 825,14 EUR, Hódmezővásárhely: 52 780 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1602/31/0205
Projekt címe:                    Cultural – Contemporary TOURism Route
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               EXIT Alapítvány (Fondacija EXIT)
Partnerek:                         Ópusztaszeri Emlékpark
Projekt időszak:               2018.03.01-2020.02.29 (24 hónap)

Összefoglaló:                   
A projekt keretében egy kulturális turisztikai útvonal és hálózat kialakítására van lehetőség. A fejlesztésben workshopokon keresztül találkozhatnak a térség érintett turisztikai szervezetei, kiemelt szolgáltatói, valamint a szakma hozzáértői. Kiemelt fontosságú a kulturális értékek bemutatása, azon belül „kulcstéma” a művészetek. ilyen például a képzőművészet és a zene- és táncművészet, amelyek népszerűsítésére rendezvények és kiállítások megvalósítására kerül sor. Művészeti találkozók keretében magyarországi és szerbiai alkotók ismerkedhetnek meg, mutathatják be egymásnak művészetüket. A turisztikai útvonal fejlesztéséhez informatikai eszközök állnak rendelkezésre, melyek segítségével egy új weblap és applikáció biztosíthatja a kapcsolatot a térségbe látogató vendégek számára. A projekt tartalmának nagy része a 2019. évvégére megvalósult, jelenleg az elszámolások benyújtása zajlik, valamint 2020-ban a projektzáró rendezvényre kerül majd sor.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 364 572 EUR, amelyből Ópusztaszeri Emlékpark 150 429 EUR EXIT Alapítvány 214 143 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

 

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1903/31/0083
Projekt címe:
                   Incredible Destinations Event
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               EXIT Alapítvány (Fondacija EXIT)
Partnerek:                         Ópusztaszeri Emlékpark
Projekt időszak:               2021.02.01-2021.05.31 (16 hónap)

Összefoglaló:                   
A projekt célja egy olyan innovatív platform létrehozása, amely népszerűsíti Magyarország-Szerbia határmenti régióinak turisztikai helyszíneit és kulturális örökségeit egy népszerű, nemzetközileg elismert zenész részvételével, felhasználva a fiatalok és a turisták számára igen vonzó kreatív ipar innovatív megoldásait digitális és videó eszközök segítségével. A projekt két helyszínen valósul meg, a Bac erődnél Szerbiában és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Magyarországon. A helyszíneken egy-egy egyedi turisztikai esemény kerül megtartásra azzal a céllal, hogy minél szélesebb közönséget lehessen elérni a hagyományos online platformok felhasználásával. Az ilyen események mögött az az ötlet húzódik meg, hogy egy népszerű és nemzetközileg elismert zenei előadó fellépésein keresztül az adott helyszín nemzetközi ismertségre tehet szert. A rendezvényeken nem csak az előadókról, hanem – elsősorban a drón felvételeken keresztül – a helyszínekről is felvételek készülnek, bemutatva a környezet szépségét és turisztikai vonzerejét. Az így készült videó igen értékes promóciós tartalom, amely a nemzetközi népszerűségnek örvendő zenész, az Exit Fesztivál és az Ópusztaszeri Emlékpark média kapcsolatrendszerén keresztül jelentős ismeretségre tehet szert. A teljes felvétel elérhető lesz a Youtube online videótárában, illetve a rövidített verzió a közösségi média felületein kerül megosztásra. A projekt részeként az együttműködés erősítése és a tudásmegosztás érdekében egy-egy tanulmányútra kerül sor Magyarországon és Szerbiában. Összességében a projekt egy olyan új típusú turisztikai promotálás lehetőségét kívánja népszerűsíteni, amely nagyszerű példát jelenthet további turisztikai helyszínek számára. A projektben kiemelt fontosságot kap a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése, valamint a projekt kiemelt figyelmet szentel a turisták, a fiatalabb generációk és a helyi lakosság igényeinek összehangolására.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 377 568,8 EUR, amelyből Ópusztaszeri Emlékpark 159 908 EUR, EXIT Alapítvány 217 660,8 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1903/33/0003
Projekt címe:                    Living Archives – Relics of Common Cultural Heritage
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               Istorijski Arhiv Senta (Zentai Levéltár)
Partner:                             Ópusztaszeri Emlékpark
Projekt időszak:               2021.08.01-2022.11.30 (16 hónap)

Összefoglaló:                   
A projekt fő feladata, hogy bemutassa a 19. és a 20. század fordulóján élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kialakításra, illetve felújításra kerül több szabadtéri tárlat, míg a zentai Történelmi Levéltár részéről folytatódik a korábban megkezdett levéltári kutatás. A kutatás eredményeit a társadalomtudományok képviselői (levéltárosok, néprajzkutatók és történészek) dolgozzák fel, és mutatják be különböző eseményeken, nyilvános megjelenéseken, promóciós anyagokon, publikációkon és ifjúsági táborokon keresztül. A régi, eddig nem publikált iratok, illetve azok megfelelő interpretálása tudományos hátteret biztosítanak a régió gazdasági, ipari és társadalmi helyzetének a megértéséhez. Az együttműködésnek köszönhetően a közös kulturális örökségről az elérhető információk mennyisége jelentős mértékben nő és a partnerintézmények tevékenységi köre is bővül, színesebbé válik.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 202.163,00 EUR, amelyből Ópusztaszeri Emlékpark 113 480,00 EUR, Zentai Levéltár 88 683 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

 

Pályázati azonosítószám: 204111/04310
Pályázat megnevezése: Állományvédelmi munkálatok az Ópusztaszeri Emlékparkban
Támogató: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Ebben az évben különböző korú iskolás tanulóknak nyújtott lehetőséget az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark arra, hogy egy interaktív hadtörténeti szoftver segítségével a X. századba kalandozzanak a fiatalok. Az eszköz a magyar kalandozások korába kalauzolta a tanulókat, amelynek segítségével a történelmi időszak legjelentősebb hadi eseményeiben, meghatározó csatáiban vehettek részt, korhű módon. Hadvezérek bőrébe bújhattak és a virtuális világban újrajátszhatták a csatákat, de már saját döntésük alapján alakíthatták a hadi eseményeket.

A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0048 azonosító számú „Interaktív hadtörténeti projektnap sorozat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban” pályázat keretében megvalósult fejlesztések lehetővé tették számos oktatási és pedagógiai intézmény számára, hogy a mai modern elvárásoknak megfelelő digitális oktatási feltételeket biztosíthassanak tanulóik számára. A résztvevő 14 intézmény, iskolák és óvodák egyaránt Csongrádról, Hódmezővásárhelyről, Kistelekről, Létavértesről, Makóról, Ópusztaszerről, Szegedről és Szombathelyről kerültek ki.

A program az iskolák esetében nagy lehetőséget kínált arra, hogy a diákok az iskolában szerzett tudásanyagot hatékonyan bővítsék, látványosan, mintegy aktív szereplőként éljék át a történelmet. Az így kapott vizuális tapasztalat kiválóan beilleszthető a tanórai keretekbe és egy hozzáadott értéket képvisel.

A megvalósítás során az Emlékpark tudományos szakemberei előadást tartottak a X. századi életmódról, tárgykultúráról, hadászati kultúráról, valamint külön részt szenteltek a kalandozások korának is. A rendezvénysorozat segített tisztázni azon tévhiteteket, teóriákat, amelyek az elmúlt időszakok történetírása révén helytelenül fészkelték be magukat a köztudatba, kifejezetten a fentebb említett korszakra vonatkoztatva.

A program arra volt hivatott, hogy a fiatalok tudását kiegészítse, elmélyítse, valamint nemzeti identitásukat, hazaszeretetüket erősítse. A szoftver segítséget adott arra, hogy fejlessze a gyermekek komplex gondolkodását, stratégiai érzékét, illetve magas szintű történeti ismeretekkel is gazdagodhattak, olyanokkal is, amelyek az iskolai tanterv keretein belül az idő és egyéb tényezők miatt nem férnek a tanórai keretekbe.

Múlt útjain a Jövő ösvényeire 

A projekt fő céljainak, elért eredményeinek ismertetése:
A projekt keretein belül egy régóta áhított célt igyekeztünk megvalósítani az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ez a cél az egykori Szer mezővárosának közepén elterülő monostor romkertjének fejlesztése. A monostor üzemeltetői a középkor idején a bencés rendből származó szerzetesek voltak, akik a rend regulájából következően is magas szintű kertészeti, valamint gyógynövény feldolgozási ismeretekkel rendelkeztek. Nem volt ez másként Szeren sem, így ezen a hagyományon alapuló fejlesztést akartunk létrehozni, ami a megvalósult feldolgozó-foglalkoztató épülettel és a vele együtt létrehozott több mint 2000 m2 hasznos alapterületű gyógynövénykerttel, üvegházzal, feldolgozó-helyiséggel, szárítókkal, üvegházzal sikerült is. Céljaink között szerepelt a fenntarthatóság, ami a beruházás során meg is valósult, valamint az, hogy minél hatékonyabb és szélesebb körű ismeretátadást, kultúraközvetítést tudjunk megvalósítani a különböző korosztályok számára. Emellett az épület ajándékboltjában megvalósítjuk azt a célkitűzést is, miszerint a kistérségünk termelőit, iparosait, művészeit tudjuk támogatni azzal, hogy termékeiket megismertetjük a látogatóinkkal, így erősítjük a térségi szerepvállalásunkat is.

The Main Objectives and Results of the Project:
Within the framework of the project, we wished to realize a long-desired aim in the Ópusztaszer National Heritage Park. Our objective was to develop the ruin garden of the monastery located in the middle of the one-time settlement of Szer. During the Medieval Ages, the operators of the monastery were monks from the Benedictine order. According to Benedictine rules, monks had a high-level of knowledge in gardening and herb processing, which was the same in Szer, as well. Thus, we wanted to accomplish the same development based on these traditions. We realized our aims by creating the herb processing building suitable for workshops, too, the herb garden of more than 2000 m2, the greenhouse, the processing rooms and herb dryers. Among others, our aims included sustainability, which was also achieved during the investment period, as well as the efficient transmission of knowledge and culture for different age groups. Besides, the gift shop of the herb processing building serves to support the producers, craftsmen and artists of our sub-region by promoting their products for our visitors, therefore, their involvement in the region is reinforced.

Projektgazda/Projekt Promoter

ÓNTE Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

Program Operátor/Programme Operator

Miniszterelnökség

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.05.06. – 2017.04.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

NIBIO Norwegian Institute of Bioeconomy Research

Összköltség / Total budget (EUR)

157 760 466 Ft (534 600 EUR)

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

141 984 420 Ft (481 140 EUR)

Pályázati azonosítószám: 204106/02154
Pályázat megnevezése: Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete kiállítás és kapcsolódó pedagógiai program megvalósítása
Támogató: NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 204111/04003
Pályázat megnevezése: A tiszai fafeldolgozás emlékhelye tárgyi eszközeinek restaurálása
Támogató: NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 204106/02197
Pályázat megnevezése: Puszták Vándorai – Kincsek, titkok aranyak időszaki régészeti kiállítás megvalósítása
Támogató: NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 204111/04310
Pályázat megnevezése: Állományvédelmi munkálatokra az Ópusztaszeri Emlékparkban
Támogató: NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 201108/02742
Pályázat megnevezése: Madármegfigyelési nap megrendezésére
Támogató: NKA ISMERETTERJESZTÉS ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA KOLLÉGIUMA

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 201108/02529
Pályázat megnevezése: Madármegfigyelési nap megrendezésére
Támogató: NKA ISMERETTERJESZTÉS ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA KOLLÉGIUMA

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 209111/00065
Pályázat megnevezése: Feszty-körkép restaurálására az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark számára
Támogató: NKA MÚZEUMOK KOLLÉGIUMA

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 201108/02461
Pályázat megnevezése: Madármegfigyelési nap megvalósítására
Támogató: NKA ISMERETTERJESZTÉS ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA KOLLÉGIUMA

Szakmai beszámoló

 

Pályázati azonosítószám: BGA/8511/5/2019
Pályázat megnevezése: Magyarok Karácsonya rendezvény megrendezése
Beszámoló: szakmai beszamolo_BGA_8511_5_2019.pdf