Kedvezményezett neve: ÓNTE Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.
Támogatott projekt címe: Az ópusztaszeri Tourinform iroda áthelyezése, szolgáltatás-bővítése
Pályázat azonosító száma: TFC-3.1.1-2020-00019
Szerződött támogatás összege: 18.804.600 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A támogatott projekt befejezési dátuma: 2021.03.31
A támogatott projekt tartalmának rövid bemutatása: 
A fejlesztés megvalósulását követően az iroda új helyszínen, a főbejáratnál, immáron nem zárt területen tud üzemelni, zökkenőmentesen megközelíthető lett. A konténeriroda a parkolóhoz közel, a közlemúltban kialakított kerékpár,- és csomagőrző és a jegypénztár közé került telepítésre. Az új iroda megközelítés és kialakítása teljesen akadálymentes.

Az iroda nyitvatartásának óraszámában nem változtatunk, de szezonban (április 1- október 31-ig) a nyitási,- zárási időpontokat megváltoztatjuk a következőképpen:

Hétfő: 8:00- 16:00.  Az Emlékpark hétfőnként zárva tart- kivéve Pünkösd, és Húsvét hétfőn – de számos olyan vendég van, akik nem tájékozódnak előre és hétfőn is látogatni szeretnék az Emlékparkot, így számukra tudunk információt nyújtani. A kerékpárút elkészültével a kerékpárturizmus fellendülését várjuk, a hétfői napon érdeklődőket is ki tudjuk szolgálni, segítségükre lehetünk, mint szervizpont is.

Kedd- Vasárnapig: 10:00- 18:00. Az Emlékpark szezonban 10:00-18:00 óráig tart nyitva. A vendégérkezések javarészt 10:00- 14:00 óra közé tehető, a távozások pedig 15:00- 18:00 között. Látogatószám növekedést várunk az Emlékparkból távozó vendégek betérésével is, hisz a látogatás során számos kérdés felmerülhet, melyre még a helyszínen szeretnének választ kapni, valamint a termékek értékesítése is vonzó lehet hazaút előtt.

Új szolgáltatások bevezetésére kerül sor az iroda főbejárathoz történő kihelyezésével. Az irodában elérhető lesz a wifi, a megvásárolt képeslapot nemcsak az Emlékpark területén lehet majd postára adni, hanem az új irodában is. A képeslapokat kérésre díszpecséttel is ellátjuk, erről tájékoztatjuk a vendégeket. Hiánypótló szolgáltatás lesz a helyi és környékbeli termelők, kézművesek termékeinek értékesítése is. Kerékpárkölcsönzésre is lesz lehetőség, és a felmerülő meghibásodások kiküszöbölésére, a kerékpárosok megsegítésére kerékpáros szervizpontot is kialakítunk. Manapság egyre népszerűbb a nordic walking. Számolva azzal, hogy többen ismerik már ezt a mozgásformát, lehetőséget adunk a botok kölcsönzésére. Jó szolgálatot tehet az Emlékparkban történő gyalogos közlekedés alkalmával, vagy a Kéktúra útvonal teljesítésénél, mely útvonal épp az Emlékpark mellett halad el. Nyitvatartási időben a Kéktúra pecsételő füzetbe igazolni tudjuk a túra ezen szakaszának teljesítését (azok a vendégek, akik nyitvatartási időn túl teljesítik az útvonalat, a gazdasági bejáratnál a 24 órás portaszolgálatnál tehetik ezt meg). Fénymásolás és nyomtatás is elérhető lesz majd az irodában. Az Emlékparkba nagyon sok kisgyermekes család érkezik. A nyugodtabb körülmények között történő informálódás érdekében pihenő,- és gyermek játszósarok kialakítását tervezzük.

A Szeged- Ópusztaszer között hamarosan elkészülő kerékpárút lehetőséget ad majd a kerékpárturizmus fellendülésének. Erre alapozzuk a kerékpárkölcsönzés és szervizpont szolgáltatás kialakítását. Az akadálymentes megközelítéssel és az iroda akadálymentesítésével a senior csoportok és egyéni vendégek még teljesebb kiszolgálása valósulhat meg. A nordic walking botok kölcsönzésével az aktív,- öko turizmus kedvelőinek tudunk plusz szolgáltatást nyújtani. Az Emlékparkot a házirend betartásával van lehetőség kutyával látogatni, az irodához itatótálak kihelyezését biztosítjuk.

A helyi szolgáltatókon kívül a desztinációban fellelhető nagyobb turisztikai attrakciókkal, szolgáltatókkal törekedni kell a szorosabb együttműködésre. Célcsoportra vonatkozó csomagajánlatok kidolgozása szükséges, egymás közötti évente több alkalommal történő kiadványcsere, megjelenések online felületeken. A Hálózaton belüli Tourinform irodákkal továbbra is folytatni kell az együttműködést.
A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 horizontális szempontjaihoz a következőképpen kapcsolódnak a tervezett fejlesztések:

  • „Együtt- élő turizmus”: helyi termelők, kézművesek termékeinek értékesítése; kerékpárkölcsönzés, kerékpáros szervizpont, nordic walking bot kölcsönzés
  • Családbarát turizmus: pihenősarok és gyermek játszósarok kialakítása
  • H3 Hozzáférhető turizmus: a Tourinform iroda elköltözése a főbejárathoz, akadálymentes környezet, szolgáltatás, vendégfogadótér akadálymentesítettsége, környezet fejlesztése
  • Digitális turizmus: elérhető wifi, LCD kijelző, fénymásolás, nyomtatás

Fenti fejlesztések megvalósulása kapcsán 25 %-os látogatóforgalom növekedéssel számolunk.

A támogatott projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósult meg.

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1602/32/0218
Projekt címe:                    Living Archives – Relics of Common Cultural Heritage
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               Istorijski Arhiv Senta (Zentai Levéltár)
Partner:                             Ópusztaszeri Emlékpark
Projekt időszak:               2018.03.01-2020.02.29 (24 hónap)

Összefoglaló:                   
A program keretében a Zentai Levéltárral közösen századfordulós agrártörténeti kutatómunkára és az Ópusztaszeri Emlékparkban a múlt század első feléről származó gépgyűjtemény kiállítás megvalósítására kerül sor. A projekt fő célja a tudásmegőrzés, a múlt értékeinek bemutatása Magyarország és Szerbia együttműködésén keresztül. A projektben megjelölt célok elérésének alapját a levéltári kutatómunka fogja jelenteni, amelyben a Zentai Levéltár és Ópusztaszeri Emlékpark szakemberei fognak részt venni együttműködve további levéltárakkal. A kutatómunka eredményeiről vándorkiállítás, valamint könyvkiadás keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődök. A kutatómunkával párhuzamosan feltérképezésre kerülnek a múlt századforduló ipartörténeti emlékei, azon gépek, amelyek nagyban meghatározták az iparosodó magyar gazdaság akkori teljesítményét. Az iparosodás nagyban átalakította a mezőgazdaság akkori képét, és elindította hazánkat a fejlett modern európai országok sorába. A projektben a kor jellegzetes gépei kerülnek bemutatásra az Ópusztaszeri Emlékparkban, ahol a szakmai restaurátori munkát követően a gépek egy újonnan épülő bemutató épület biztosít mindere lehetőséget, így megőrizve az utókor számára ezen közös örökségünket. Fontos mindezen tudást megismertetni az ifjúsággal, amihez kapcsolódóan gyerektáborra kerül sor. A projekt megvalósult, az elszámolások és a zárás marad a 2020 évre.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 205 057,67 EUR, amelyből Ópusztaszeri Emlékpark 112 746,17 EUR, Zentai Levéltár 92 311,5 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1602/31/0252
Projekt címe:                    GRINDING MILLS, BINDING ROADS – HUSRB cross-border thematic route under the sign of mills and windmills
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               Kiskun Múzeum
Partnerek:                         Ópusztaszeri Emlékpark, Kikinda Museum, Orom Község, Hódmezővásárhely Önkormányzata
Projekt időszak:               2018.03.01-2020.02.29 (24 hónap)

Összefoglaló:                   
A projekt keretében kialakításra kerül egy tematikus turisztikai útvonal, amelynek fő témája az alföldi malmok (szélmalom, széldaráló, stb.) bemutatása. A fejlesztés célja, hogy az életnek nevezett búza útját követve a vetőmagtól egészen az asztalra kerülő kenyérig szemléltesse, valamint cél a hagyományos termesztés és a hozzá egykor kapcsolódó szokások ismertetése. A projektben széldarálók és malmok felújítására kerül sor Ópusztaszeren, Hódmezővásárhelyen, Kikindán, Orom községben, valamint Kiskunfélegyházán, azzal a céllal, hogy hitelesen bemutathassák ezen szerkezeteket és működésüket. A munka egyedülállósága, hogy a szerkezetek kialakításához szükséges tudás mára már kiveszett, ezért szakemberek bevonásával igyekszünk a múlt tudását megismerni. A projekt lehetőséget biztosít, hogy tematikus napok keretében az érdeklődök megismerhessék a gabonatermesztés múltját és az őrlést egészen az új kenyér sütéséig. Valamint, a múlt századfordulós gépek segítségével megismerhessék és láthassák, hogyan éltek és dolgoztak eleink. A projekt megvalósult, a záró elszámolás előkészítésére kerül majd sor 2020-ban.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 514 852,14 EUR, amelyből

Ópusztaszeri Emlékpark 109 030 EUR, Kiskun Múzeum (Kiskunfélegyháza): 149 887 EUR, Kikinda: 101 330 EUR, Orom község: 101 825,14 EUR, Hódmezővásárhely: 52 780 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1602/31/0205
Projekt címe:                    Cultural – Contemporary TOURism Route
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               EXIT Alapítvány (Fondacija EXIT)
Partnerek:                         Ópusztaszeri Emlékpark
Projekt időszak:               2018.03.01-2020.02.29 (24 hónap)

Összefoglaló:                   
A projekt keretében egy kulturális turisztikai útvonal és hálózat kialakítására van lehetőség. A fejlesztésben workshopokon keresztül találkozhatnak a térség érintett turisztikai szervezetei, kiemelt szolgáltatói, valamint a szakma hozzáértői. Kiemelt fontosságú a kulturális értékek bemutatása, azon belül „kulcstéma” a művészetek. ilyen például a képzőművészet és a zene- és táncművészet, amelyek népszerűsítésére rendezvények és kiállítások megvalósítására kerül sor. Művészeti találkozók keretében magyarországi és szerbiai alkotók ismerkedhetnek meg, mutathatják be egymásnak művészetüket. A turisztikai útvonal fejlesztéséhez informatikai eszközök állnak rendelkezésre, melyek segítségével egy új weblap és applikáció biztosíthatja a kapcsolatot a térségbe látogató vendégek számára. A projekt tartalmának nagy része a 2019. évvégére megvalósult, jelenleg az elszámolások benyújtása zajlik, valamint 2020-ban a projektzáró rendezvényre kerül majd sor.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 364 572 EUR, amelyből Ópusztaszeri Emlékpark 150 429 EUR EXIT Alapítvány 214 143 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

 

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1903/31/0083
Projekt címe:
                   Incredible Destinations Event
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               EXIT Alapítvány (Fondacija EXIT)
Partnerek:                         Ópusztaszeri Emlékpark
Projekt időszak:               2021.02.01-2021.05.31 (16 hónap)

Összefoglaló:                   
A projekt célja egy olyan innovatív platform létrehozása, amely népszerűsíti Magyarország-Szerbia határmenti régióinak turisztikai helyszíneit és kulturális örökségeit egy népszerű, nemzetközileg elismert zenész részvételével, felhasználva a fiatalok és a turisták számára igen vonzó kreatív ipar innovatív megoldásait digitális és videó eszközök segítségével. A projekt két helyszínen valósul meg, a Bac erődnél Szerbiában és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Magyarországon. A helyszíneken egy-egy egyedi turisztikai esemény kerül megtartásra azzal a céllal, hogy minél szélesebb közönséget lehessen elérni a hagyományos online platformok felhasználásával. Az ilyen események mögött az az ötlet húzódik meg, hogy egy népszerű és nemzetközileg elismert zenei előadó fellépésein keresztül az adott helyszín nemzetközi ismertségre tehet szert. A rendezvényeken nem csak az előadókról, hanem – elsősorban a drón felvételeken keresztül – a helyszínekről is felvételek készülnek, bemutatva a környezet szépségét és turisztikai vonzerejét. Az így készült videó igen értékes promóciós tartalom, amely a nemzetközi népszerűségnek örvendő zenész, az Exit Fesztivál és az Ópusztaszeri Emlékpark média kapcsolatrendszerén keresztül jelentős ismeretségre tehet szert. A teljes felvétel elérhető lesz a Youtube online videótárában, illetve a rövidített verzió a közösségi média felületein kerül megosztásra. A projekt részeként az együttműködés erősítése és a tudásmegosztás érdekében egy-egy tanulmányútra kerül sor Magyarországon és Szerbiában. Összességében a projekt egy olyan új típusú turisztikai promotálás lehetőségét kívánja népszerűsíteni, amely nagyszerű példát jelenthet további turisztikai helyszínek számára. A projektben kiemelt fontosságot kap a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése, valamint a projekt kiemelt figyelmet szentel a turisták, a fiatalabb generációk és a helyi lakosság igényeinek összehangolására.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 377 568,8 EUR, amelyből Ópusztaszeri Emlékpark 159 908 EUR, EXIT Alapítvány 217 660,8 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

Pályázat azonosítója:     HUSRB/1903/33/0003
Projekt címe:                    Living Archives – Relics of Common Cultural Heritage
Támogató:                        Interreg-IPA Magyarország Szerbia Együttműködési Program
Vezető partner:               Istorijski Arhiv Senta (Zentai Levéltár)
Partner:                             Ópusztaszeri Emlékpark
Projekt időszak:               2021.08.01-2022.11.30 (16 hónap)

Összefoglaló:                   
A projekt fő feladata, hogy bemutassa a 19. és a 20. század fordulóján élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kialakításra, illetve felújításra kerül több szabadtéri tárlat, míg a zentai Történelmi Levéltár részéről folytatódik a korábban megkezdett levéltári kutatás. A kutatás eredményeit a társadalomtudományok képviselői (levéltárosok, néprajzkutatók és történészek) dolgozzák fel, és mutatják be különböző eseményeken, nyilvános megjelenéseken, promóciós anyagokon, publikációkon és ifjúsági táborokon keresztül. A régi, eddig nem publikált iratok, illetve azok megfelelő interpretálása tudományos hátteret biztosítanak a régió gazdasági, ipari és társadalmi helyzetének a megértéséhez. Az együttműködésnek köszönhetően a közös kulturális örökségről az elérhető információk mennyisége jelentős mértékben nő és a partnerintézmények tevékenységi köre is bővül, színesebbé válik.

Költségvetés:                    A projekt összköltségvetése 202.163,00 EUR, amelyből Ópusztaszeri Emlékpark 113 480,00 EUR, Zentai Levéltár 88 683 EUR

Intenzitás (ÓNTE):           95% (85% EU, 10% Hazai társfinanszírozás)

 

Pályázati azonosítószám: 204111/04310
Pályázat megnevezése: Állományvédelmi munkálatok az Ópusztaszeri Emlékparkban
Támogató: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Ebben az évben különböző korú iskolás tanulóknak nyújtott lehetőséget az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark arra, hogy egy interaktív hadtörténeti szoftver segítségével a X. századba kalandozzanak a fiatalok. Az eszköz a magyar kalandozások korába kalauzolta a tanulókat, amelynek segítségével a történelmi időszak legjelentősebb hadi eseményeiben, meghatározó csatáiban vehettek részt, korhű módon. Hadvezérek bőrébe bújhattak és a virtuális világban újrajátszhatták a csatákat, de már saját döntésük alapján alakíthatták a hadi eseményeket.

A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0048 azonosító számú „Interaktív hadtörténeti projektnap sorozat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban” pályázat keretében megvalósult fejlesztések lehetővé tették számos oktatási és pedagógiai intézmény számára, hogy a mai modern elvárásoknak megfelelő digitális oktatási feltételeket biztosíthassanak tanulóik számára. A résztvevő 14 intézmény, iskolák és óvodák egyaránt Csongrádról, Hódmezővásárhelyről, Kistelekről, Létavértesről, Makóról, Ópusztaszerről, Szegedről és Szombathelyről kerültek ki.

A program az iskolák esetében nagy lehetőséget kínált arra, hogy a diákok az iskolában szerzett tudásanyagot hatékonyan bővítsék, látványosan, mintegy aktív szereplőként éljék át a történelmet. Az így kapott vizuális tapasztalat kiválóan beilleszthető a tanórai keretekbe és egy hozzáadott értéket képvisel.

A megvalósítás során az Emlékpark tudományos szakemberei előadást tartottak a X. századi életmódról, tárgykultúráról, hadászati kultúráról, valamint külön részt szenteltek a kalandozások korának is. A rendezvénysorozat segített tisztázni azon tévhiteteket, teóriákat, amelyek az elmúlt időszakok történetírása révén helytelenül fészkelték be magukat a köztudatba, kifejezetten a fentebb említett korszakra vonatkoztatva.

A program arra volt hivatott, hogy a fiatalok tudását kiegészítse, elmélyítse, valamint nemzeti identitásukat, hazaszeretetüket erősítse. A szoftver segítséget adott arra, hogy fejlessze a gyermekek komplex gondolkodását, stratégiai érzékét, illetve magas szintű történeti ismeretekkel is gazdagodhattak, olyanokkal is, amelyek az iskolai tanterv keretein belül az idő és egyéb tényezők miatt nem férnek a tanórai keretekbe.

Pályázati azonosítószám: 204106/02154
Pályázat megnevezése: Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete kiállítás és kapcsolódó pedagógiai program megvalósítása
Támogató: NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 204111/04003
Pályázat megnevezése: A tiszai fafeldolgozás emlékhelye tárgyi eszközeinek restaurálása
Támogató: NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 204106/02197
Pályázat megnevezése: Puszták Vándorai – Kincsek, titkok aranyak időszaki régészeti kiállítás megvalósítása
Támogató: NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: 204111/04310
Pályázat megnevezése: Állományvédelmi munkálatokra az Ópusztaszeri Emlékparkban
Támogató: NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosítószám: BGA/8511/5/2019
Pályázat megnevezése: Magyarok Karácsonya rendezvény megrendezése
Beszámoló: szakmai beszamolo_BGA_8511_5_2019.pdf