Szeri Gyógynövényház és kert

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2017-ben épült fel a Szeri Gyógynövényház, a gyógynövénykerttel, foglalkoztatóval és feldolgozóval együtt.

A fejlesztéssel az Emlékpark közelebb került korábban kitűzött céljaihoz, nevezetesen a vidéki közösségek megerősítésén keresztül, az Ópusztaszeren található kulturális táji örökségének, Szer Monostorának megőrzését, fenntartását, helyreállítását, valamint Szer Monostor romjainak, kulturális örökségi elemeinek folyamatos, széles körű társadalmi hozzáférhetőségének, megismerhetőségének, befogadásának elősegítését, élményszerű bemutatását célzó törekvéséhez. Ennek megvalósítása érdekében az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén fekvő, műemléki védettséget élvező Szer Monostor romjainak egy részére épült fel egy fedett foglalkoztató épület, amelyben helyet kapott egy gyógynövény feldolgozó és szárító részleg, egy üvegház, valamint egy ajándékbolt is. Az épület előtt történeti alapokon nyugvó kert épült ki különböző történelmi korszakokból kapva ízelítőt, részben alapul véve a bencés szerzetesek St. Gallen-i terveit. A kertben termelt növények szárítását és interaktívan történő feldolgozását szolgálja az épületben helyet kapó feldolgozó és szárító.

A fejlesztés lehetővé teszi, hogy széles korosztályi csoportok tudjanak programokon részt venni, valamint a kikapcsolódni vágyó látogatók és a szakma képviselői egyaránt kaphassanak információkat, élményeket.

A kert úgy készült el, hogy nyomon követhető legyen benne az a rendszer, ami a középkori kolostori kertkultúrát jellemezte, azonban érvényesüljenek benne a jelenkor embere számára hasznosítható megoldások is. Nem volt mellékes a díszítő funkció megtartása sem, lévén, hogy az Emlékpark egy kiemelten látogatott kiállítóhely, így ez a szempont is különös hangsúlyt kapott.

Technikai megoldások terén fontos a megújuló energiaforrások alkalmazása, ugyanis napelemek szolgáltatják a felhasználható elektromos áramot, valamint ezek a felesleget vissza is képesek táplálni az Emlékpark többi épületegységéhez is, így hozzájárul az energiafelhasználás csökkentéséhez. A fúrt kút mellett esővízgyűjtő tartály is telepítésre került, ami egyszerre 5000 liter csapadékvizet képes raktározni, így az öntözés teljesen természetes forrásból valósulhat meg.

A Gyógynövényház helyet biztosít kisebb létszámú szakmai rendezvényeknek, műhelyeknek. A jövőben várjuk a gyakorlati képzésben résztvevőket is. Emellett új kiállítási egységként az Emlékpark szép, illusztris helyszíne rendezvények alkalmával.

A létesítményben kialakításra került egy ajándékbolt is, amiben olyan termékek kaphatóak, amelyek a kistérség termelőitől, iparosaitól, művészeitől származnak. Ekképpen is megvalósul az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark térségi szerepvállalása, miszerint több téren is támogatja környezetét és a térségben élőket. Továbbá kellemes környezetben egy finom kávé elfogyasztására is lehetősége nyílik az ide ellátogató vendégeknek.

Nagyon fontos szerepet játszik a Gyógynövényház gyakorlatában a múzeumpedagógia, aminek keretében a Szeri Praktika című foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők. Itt a külső helyszínektől indulva, a monostort és a kertet megismerve jut be a csoport a belső foglalkoztató térbe, ahol csoportmunkában tapasztalaton keresztül és folyamatos egyéni információszerzéssel ismerhető meg a különböző gyógynövények felhasználása, termesztése. A foglalkozás keretében a történeti ismeretek mellett érdekes szakmai ismereteket is kaphatnak az érdeklődők, ezáltal közelebb hozva őket a természetes gyógymódokhoz, természetközeli szemlélethez.

Szeretettel várunk minden hazai és külföldi vendéget, ha meg kíván ismerkedni a gyógynövényekkel, biotermesztéssel, vagy egyszerűen szeretne kikapcsolódni és egy kellemes napot eltölteni nálunk.

Szeri Gyógynövényház nyitvatartása:

Nyári szezonban: 10:00-18:00 (hétfő kivételével minden nap)

Téli szezonban: 10:00-16:00 (hétfő kivételével minden nap)

Szeri Gyógynövénybolt nyitvatartása:

Nyári szezonban: 10:00-17:45 (szerdától vasárnapig)

Téli szezonban: zárva

Együttműködő partnerünk: Naturportal Magazin

Ismerje meg a gyógynövényeket az ismertetőre kattintva:

Gyógynövények ismertetője

Follow Us
Nyitva!
10:00 – 16:00