Nomád Park

A jurtatábor

A Kárpátoktól Mandzsúriáig nyúlik az eurázsiai sztyeppe végtelen fűtengere. Ez az egyedi környezet hívta életre a pusztai nagyállattartó nomád társadalmak kultúráját. Ebbe a kultúrkörbe tagozódtak be őseink a Krisztus előtti első évezred közepétől, ez formálta életmódjukat, társadalmukat, anyagi műveltségüket, de az ezzel szorosan összefonódó hiedelemvilágukat és művészetüket is.

Már gyermekkorunktól izgatja mindannyiunk fantáziáját a jurtáikkal, nyájaikkal vándorló, vitéz és rettenthetetlen ősmagyarok romantikus képe, amit Feszty Árpád és társai nagy kifejezőerővel örökítettek meg a körképen. Mi mindebből a néhol szikárabb, néhol viszont számunkra már tényszerűségében is mesés valóság? Hogy festhetett egy nomád honfoglaló tábor a valóságban?

Ebbe a világba hívja felfedezőútra az Emlékpark látogatóit a Nomád Park. Lépjen be ön is a 9-10. századba!

Felhívjuk szíves Látogatóink figyelmét, hogy a Nomád Park jurtái november 1-től március 31-ig állagmegóvás miatt lebontásra kerülnek! Megértésüket köszönjük szépen!

A 20-25 perces honfoglalás-kori lovasbemutatón használat közben kerülnek bemutatásra eleink fegyverei: az íj és a különböző nyilak, a lándzsa, a szablya és a fokos. Megismerhetjük a nomádok félelmetes harcmodorát és lovasjátékát, a buszkasit.

A Lovasbemutató megtartása előjegyzéshez kötött, külön díjazás ellenében biztosított a látogatók számára.

Előjegyzés a szolgáltatásra:
Telefonszám: Dömös Anikó 30/271-0423
E-mail: lovasbemutato6767@gmail.com

Figyelem! A lovasbemutató megtartása az időjárási viszonyoktól függ.

Vegyen részt honfoglaló eleink mindennapjaiban, ismerje meg a jurtát kívülről-belülről! Korabeli tevékenységekkel várjuk a kedves látogatókat. Hogyan lesz a gyapjúból nemez? Hogy szőttek-fontak eleink? Milyen hiedelmek és társadalmi szokások alakították az egykori életet? Hagyományőreink bevezetik a látogatót a 10. századi kézművesség rejtelmeibe, és őseink fegyverei is kézbe vehetők.

A Nomád Park számos múzeumpedagógiai foglalkozás helyszíne is.

Kollégáink segítségével Önök is megtapasztalhatják, milyen érzés elődeink rettegett íjával lőni!

Follow Us
Nyitva!
10:00 – 18:00