Puszta Háza

Puszta Háza

A Puszta Háza az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark környezet- és természetvédelmi oktatóközpontja. Szeretettel várjuk a környezeti és természeti értékek, a környezettudatos életmód, az ökológiai gazdálkodás és az ökoturizmus iránt érdeklődő látogatókat.

Szolgáltatások

  • Kiállítások
  • Foglalkozások
  • Zöld információs központ
  • Konferencia helyszín

Kiállítások

Időszaki tárlataink minden korosztály számára érdekes módon, modern és látványos formában mutatják be szűk és tágabb környezetünket, a helyi értékektől bemutatásától eljuthatunk a globális környezeti kérdések megismeréséig.

Foglalkozások

Környezetvédelmi oktatóközpontunk múzeumpedagógia foglalkozással áll az érdeklődök rendelkezésére:

Erdő kincse

Ismerjük meg szűkebb környezetünk, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet természeti értékeit! Foglalkozás közben megismerkedünk az erdő növényeivel és különféle állatok nyomait tanulmányozzuk. Láthatunk eredeti madárfészkeket, köpeteket vizsgálunk, miniatűr dolgokat elemzünk bogárnézőinkkel, hogy kiderüljön, mivel táplálkoznak, hogyan választanak párt és miként alkalmazkodnak a megváltozott környezeti feltételekhez az erdő lakói. Majd kipróbálhatjuk magunkat madárként, természetvédelmi őrként, erdészként. Építhetünk fészket, gyűjthetünk eledelt és felismerhetjük egymást tolláról, súlyáról vagy árnyékáról. Kialakíthatjuk a saját nemzeti parkunkat, erdőgazdaságunkat. Végül felgombolyítjuk azokat a szálakat, melyek összefűzik az élőlényeket.

A foglalkozás végére játékaink és előadásaink révén a gyerekek részesülnek az erdő valódi kincséből, az ismeretek és a természet szeretetének összefonódásából.

Kreatív foglalkozások:

Nyitvatartási időben folyamatosan környezettudatos készség-formálást biztosítunk. A különböző korosztályok figyelmét tapasztalatorientált, főleg nem-formális módszereket alkalmazva hívjuk fel az újrahasznosítás jelentőségére, hulladék-alapanyagot felhasználó foglalkozásokkal várjuk a fiatalabbakat.

Interaktív előadás keretében, a tanösvényen szakvezetéssel, valamint élménypedagógia segítségével kerülünk közelebb a természethez.

Csoportok érkezését, tárlat- és tanösvény szakvezetésen vagy kreatív foglalkozáson való részvételi szándékot kérjük előzetesen jelezni a +36 62 275 133 telefonszám 233-as mellékén, vagy a pusztahaza@opusztaszer.hu e-mail címen!
Erdő kincse múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételi szándékot kérjük előzetesen jelezni a +36 62 275 133 telefonszám 103-as, 104-es mellékén, vagy az info@opusztaszer.hu e-mail címen!

Zöld információs központ

A Puszta Házát környezet-, és természet védelmi „mintaházként” működtetjük. Környezettudatos háztartás és munkahely kerül bemutatásra. Információt szolgáltatunk, ötleteket adunk a látogatók számára a háztartások környezeti szennyezésének, saját ökológiai lábnyomuk méretének csökkentéséhez, gyakorlati tapasztalatok megosztásával. A Puszta Háza működése során a környezet tudatosság a legfontosabb szempont. Ezt egyfajta követendő példaként szeretnénk a látogatóinknak bemutatni, hogy ráébresszük az embereket: apróbb változtatásokkal mindenki hozzájárulhat a természet megóvásához, a környezeti igénybevétel csökkentéséhez. Az érdeklődők olvashatják a kiállított szakkönyveket, folyóiratokat, és bővebb információkkal is ellátjuk őket.

Folyamatosan bővülő, frissülő adatbázissal rendelkezünk a régió látnivalóiról. A hozzánk forduló túrázók, természetvédők, turisták számára felvilágosítást nyújtunk arról, mit, hol és mikor érdemes felfedezni a Dél-Alföldön.

Konferencia helyszín

A Puszta Háza egész évben várja találkozók, szakmai napok, kerekasztal-beszélgetések, előadások, konferenciák, workshopok, foglalkozások, továbbképzések, akkreditált és egyéb képzések résztvevőit.

Nyitvatartás

Kiállítótér nyitvatartása:
Nyári szezonban: 10:00-18:00 (hétfő kivételével minden nap)
Téli szezonban: zárva

Zöld iroda nyitvatartása:
Nyári szezonban: 10:00-16:00 (hétköznap)
Téli szezonban: 10:00-16:00 (hétköznap)

Elérhetőségek:
H-6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.
Telefon: +36 62 275 133/ 233-as mellék
Fax: +36 62 275 007
E-mail: pusztahaza@opusztaszer.hu
www.opusztaszer.hu
www.visszaatermeszethez.hu
facebook.com/visszaatermeszethez

A Puszta Háza a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének tagja. www.kokosz.hu

Follow Us
Nyitva!
10:00 – 18:00