Az utóbbi időben teljesen új kiállítási egység jött létre a tópart környékén, melynek elemei szorosan összekapcsolódnak. A fa útján keresztül épül fel a kiállítás: a Kárpátok csúszkái hivatottak megjeleníteni a fakitermelést,  majd az azt követő tutajok a fa útját a Tiszán, amely nélkül nem lett volna sem hajóépítés, és nem állt volna rendelkezésre elegendő fa az építkezésekhez. A tiszai fafeldolgozó egy komplexebb képet mutat, amely az egyén felől közelíti meg a vízi életet (halászat, ártéri gazdálkodás, méhészkedés, horgászat, hajókészítés alapvető eszközei és a mai környezetvédelmi problémák), míg a Gatter inkább indusztriálisabb és a Szeged környéki hajóépítésre koncentrál, illetve a vízi közlekedésre.

A két épület között helyezkedik el egy felújított haltartó bárka, ez köti össze a kültéri tablók logikáját fa útjától egészen a gasztronómiáig. A Mártélyi halászkunyhó felújításával nem csak halászeszközök, hanem a pákászok életének bemutatására is lehetőség nyílt, amely eltűnt a folyószabályozást követően.

Az egy év alatt elkészült új kiállítási egység – a Gátőrházzal együtt – bemutatja a Dél-Alföldi vízi világ történetét. A projekthez számos kiegészítő program kapcsolódott, többek között tudományos konferencia, gyerektábor és tematikus napok.

A teljes látogatói útvonalat akadálymentesítettük, így mozgásukban korlátozott látogatóink is megközelíthetik, élvezhetik a tóparti részt.

A víz minőségének javítása érdekében vízforgatót telepítettünk, valamint új padokat és asztalokat helyeztünk ki, ezáltal pihenésre, étkezésre is kényelmes lehetőséget tudunk biztosítani.