Egy darabka történelem, egy csipet jó hangulat és egy jó adag innováció.

Megtartotta első sajtótájékoztatóját a „Múlt útjain a Jövő ösvényeire” című projekt témájában az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

A projektnyitó sajtótájékoztatón Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója elmondta, hogy a 2012-ben elkezdett fejlesztések elsődleges célja, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások látogatószámát növelje. A fejlesztések sikeresnek bizonyulnak, mivel tavaly több, mint 25 ezer gyermek látogatott el ezekre a foglalkozásokra a parkba, idén pedig már júniusban elérték ezt a számot. A „Múlt útjain a Jövő ösvényeire” című hosszú távú projekt célja a vidéki közösségek megerősítésén keresztül, az Ópusztaszeren található, Szer Monostor megőrzése, fenntartása, és fejlesztése – árulta el az emlékpark igazgatója.

Kardos Tamás múzeumpedagógiai csoportvezető mutatta be a projekt részleteit.
A műemléki védettséget élvező Szer Monostorának romjainál egy fedett, 146,98 nm-es beltéri alapterületű foglalkoztató épül fel jövő április végéig, amelyben helyet kap egy gyógynövény feldolgozó és szárító részleg, egy palánta nevelde, valamint egy ökobolt is. Az épület mellett lévő területen történeti kertek (kolostorkertek) kialakításával, különböző történelmi korszakokból kapunk majd ízelítőt, részben alapul véve a bencés szerzetesek St. Gallen-i terveit. A bemutató épületben, a tradicionális vidéki életformához kapcsolódó tevékenységek (mesterségek, kézművesség) és az illeszkedő szellemi örökség kerül bemutatásra.

A projekt képes biztosítani, hogy kettős célcsoportnak feleljen meg, és párhuzamosan fejlessze azokat. Közvetlen célcsoportja a fiatalok, családok, turisták, és a szakemberek, mely csoportok igényeihez illeszkedve kulturális és közösségi funkciók kialakítását egyaránt biztosítja. A fűszer és gyógynövények feldolgozásába interaktívan a látogatók is bekapcsolódhatnak majd, valamint megismerhetik a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokat.
A projekt közvetett célcsoportjai, a turisztikai szolgáltatók, más térségben működő örökségvédelmi szervezetek, helyi közösségek nemzeti parkigazgatóságok, illetékes kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hivatalai, helyi civil szervezetek, akik közös összefogása a térségbe látogatók számára komplex tartalmat képes biztosítani.


A sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvény végén a sajtómunkatársak bele is kóstolhattak a múlt útjain a jövő ízeibe: a tavasszal már Szer Monostorának kertjében termesztett fűszernövényekkel ízesített falatkákba, majd megtekintették az elkezdett munkálatokat.

A fejlesztés 157 millió forintos költségeiből mintegy 142 millió forintot a Norvég Alap támogatása fedez. A programban az emlékpark partnere a Nibio (Norsk Intitutt for Biookonomi) biogazdálkodással és növénynemesítéssel foglalkozó norvég intézet.

A Norvég Alapok és az EGT Alapok révén Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában. Norvégia az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU - val.
A 2009 - 2014 közötti időszakra Norvégia hozzájárulása 1,7 milliárd euró.

A támogatásból a nem kormányzati szervezetek, kutatási és felsőoktatási intézmények, valamint a köz- és magánszektor részesülhet a 12 legutóbb csatlakozott EU tagállamban, valamint Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban. Széleskörű együttműködés folyik a donorállam szerveivel, és a tevékenységeket várhatóan 2016-ig megvalósítják. Fő támogatási területek a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, kutatás és ösztöndíjak, civil társadalom, egészségügy és gyermekek, a nemek közötti esélyegyenlőség, az igazságosság és a kulturális örökség.

Projektazonosítója:             HU07-0082-A2-2013
Projektcíme:                    Múlt útjain a Jövő ösvényeire
Projekt időtartama:             2016.05.06. - 2017.04.30.
Megvalósítási helyszíne:        6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.