Székelyudvarhelyen látogatható az Erdélyi Panoráma

Az Erdélyi Panoráma (más néven Bem-Petőfi Körkép) az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkból Székelyudvarhelyre került. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban nemzeti ünnepünkön, március 15-én nyílt meg a kiállítás.

Az Emlékparkban 2016. szeptemberében nyílt meg az „Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete” című kiállítás, amely az Erdélyi Panoráma megmaradt képrészleteit mutatta be. Ez év márciusáig volt látogatható a tárlat, amely a látogatók körében nagy sikernek örvendett.

Kalandos sors jutott a millennium után készült, Erdélyi Panoráma, vagy Bem-Petőfi körkép néven ismert festménynek. Magyar megrendelésre, lengyel festőművész – Jan Styka – vezetésével az 1848-49-es szabadságharc 50. évfordulójára készült, a Feszty-panorámával közel azonos méretben.Témája a nagyszebeni csata, melyben a lengyel származású Jozef Bem (Bem apó) vezette győzelemre a magyar hadakat. Bár az 1898 márciusától Budapesten kiállított körkép igen népszerű volt, a megrendelő mégsem tudta kifizetni a festők munkáját. Így, néhány év után a kép Lengyelországba került. Jan Styka, belátva, hogy a műfaj népszerűsége erősen csökken (elsősorban a mozi megjelenése miatt), darabokra vágta és részletekben értékesítette, vagy éppen ajándékozta el a képet. A lengyelországi Tarnow, Bem szülővárosának körzeti múzeuma vállalkozott rá, hogy összegyűjti a megmaradt képrészleteket. Innen került hozzánk 18 eredeti, 2 olajnyomat és a teljes körképről készült fekete-fehér fotó.

A kiállítás Ópusztaszerről Székelyudvarhelyre került. A tárlatnak a Haáz Rezső Múzeum, a történelmi Udvarhelyszék kulturális hagyatékát gyűjtő-, feldolgozó- és közszemlére bocsátó kulturális intézmény adott otthont. A megnyitó március 15-én volt, tárlat június 15-ig látogatható.

Március 15-én, a forradalom- és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepség kretén belül Székelyudvarhelyen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nevében koszorút helyezett el a Vasszékely emlékműhöz Kertész Péter ügyvezető, Dr. Kiss Róbert Károly általános helyettes, igazgatási vezető, Székely Lajos stratégai vezető és Turda Gábor, az operatív csoport vezetője. A Vasszékely, a mindenkori székely katona jelképeként ismert emlékmű. A világháborús emlékmű története azért is érdekes, mert ritkán fordul elő, hogy egy lerombolt szobor helyére újat állítsanak. Az eredeti alkotást 1917-ben avatták fel és cserefából készült. Alig két évig állt a városközpontban, amikor az 1919-ben a bevonuló román katonák ledöntötték és megsemmisítették. Ugyanazon a helyen felállított Vasszékely bronzból készült, Szabó János helyi szobrászművész alkotása. Az általa megformált 260 cm magas bronzszobrot 2000. március 15-én avatták fel.