2014 májusában nyílt meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont időszaki kiállítása, a „Rákosi börtönei”. A vándorkiállítás ezúttal az Emlékparkba is elérkezett.

A „Rákosi börtönei” kiállítás két történetet köt össze. 1925-ben Rákosi Mátyást elítélték, és 1930-tól a Szovjetuniónak történő 1940-es kiadatásáig volt a szegedi Csillagbörtön foglya. A kiállítás ezt az eseményt egy molinón kívül a börtönágyon ücsörgő Rákosi Mátyás életnagyságú figurájával és tőle származó idézetekkel eleveníti meg.  A kiállítás nagyobb része már a Rákosi-korszakkal foglalkozik, amikor „Sztálin legjobb magyar tanítványa” az egész országot egy nagy börtönné változtatta. Nem csak a politikai börtönök, hanem az internálótáborok, kényszermunka táborok is szóba kerülnek.

Az aula közepén egy megépített zárka jelképezi az ’50-es évek börtöneit. (Az ajtó és a berendezések a Csillagbörtönből származó, eredeti darabok.) A molinókon bemutatják az őrzőket és főnökeiket (az ÁVH börtönügyi osztályának vezetőit), a fegyelmi ügyeken keresztül belepillanthatunk a börtönőrök életébe. A Rákosi-korszak kegyetlenségét egy eredeti (szintén a Csillagbörtönből származó) bitófával szimbolizálják. Bemutatják az ismertebb politikai foglyokat, politikusokat és költőket, néhányat azok közül, akiket kivégeztek.  Az Emlékpont vándorkiállítását jól kiegészíti a Politikai Elítéltek Közösségének anyaga, amely 10 molinón mutatja be a Rákosi- és Kádár-korszak legfontosabb politikai börtöneit.  A kiállítás május 21-ig látogatható az Emlékpark Látogatóközpontjában.