Puszta Háza

Puszta Háza
A Puszta Háza az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark környezet- és természetvédelmi oktatóközpontja. Szeretettel várjuk a környezeti és természeti értékek, a környezettudatos életmód, az ökológiai gazdálkodás és az ökoturizmus iránt érdeklődő látogatókat.

Szolgáltatások

Kiállítások Foglalkozások Zöld információs központ Konferencia helyszín  

Kiállítások

Régiónk, a Dél-Alföld környezeti és természeti értékeinek bemutatása modern és látványos formában. Időszaki tárlataink univerzális, minden korosztály számára érdekes módon mutatják be tájegységünk sokszínűségét.

Foglalkozások

Környezeti és természeti értékeink bemutatása: „Erdők szélén, parkok mélyén” című foglalkozásunk keretében, bármely korosztály megismerkedhet a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet növény- és állatvilágával. Interaktív előadás keretében, a tanösvényen szakvezetéssel, valamint élménypedagógia segítségével kerülünk közelebb a természethez. Kreatív foglalkozások: Nyitvatartási időben folyamatosan környezettudatos készség-formálást biztosítunk. A különböző korosztályok figyelmét tapasztalatorientált, főleg nem-formális módszereket alkalmazva hívjuk fel az újrahasznosítás jelentőségére, hulladék-alapanyagot felhasználó foglalkozásokkal várjuk a fiatalabbakat. Fenntartható biogazdálkodás bemutatása: A biogazdálkodás lehetőségeit egyedi múzeumpedagógiai foglalkozásainkon ismerhetik meg látogatóink. A hagyományos parasztkertek világába csöppenünk, amikor átlépjük a Skanzen kapuját. Megtudhatjuk, milyen növényeket termesztettek a Dél-Alföldön a XX. század elején. Mit jelent a tájfajta kifejezés, és miért kell ezeket a növényeket megőriznünk. Kiderül, hogy a biokert fogalma már évszázadok óta létezik, mert a hagyományos művelési módok tulajdonképpen az ökológiai gazdálkodás alapját jelentik, a második világháborúig a paraszti kertművelésnek nem is létezett más módja. Az érdeklődők megtudhatják, mire jó a vetésforgó, a növénytársítás, a komposztálás, milyen eszközökre van szükségünk egy kert gondozásához, és azt is bemutatjuk, hogyan tervezzünk parasztkertet. Megtanítjuk a magfogás módszereit és azt, hogyan lehet vegyszer nélkül egészséges növényeket termeszteni.

Zöld információs központ

A Puszta Házát környezet-, és természet védelmi „mintaházként” működtetjük. Környezettudatos háztartás és munkahely kerül bemutatásra. Információt szolgáltatunk, ötleteket adunk a látogatók számára a háztartások környezeti szennyezésének, saját ökológiai lábnyomuk méretének csökkentéséhez, gyakorlati tapasztalatok megosztásával. A Puszta Háza működése során a környezet tudatosság a legfontosabb szempont. Ezt egyfajta követendő példaként szeretnénk a látogatóinknak bemutatni, hogy ráébresszük az embereket: apróbb változtatásokkal mindenki hozzájárulhat a természet megóvásához, a környezeti igénybevétel csökkentéséhez. Az érdeklődők olvashatják a kiállított szakkönyveket, folyóiratokat, és bővebb információkkal is ellátjuk őket. Folyamatosan bővülő, frissülő adatbázissal rendelkezünk a régió látnivalóiról. A hozzánk forduló túrázók, természetvédők, turisták számára felvilágosítást nyújtunk arról, mit, hol és mikor érdemes felfedezni a Dél-Alföldön.

Konferencia helyszín

A Puszta Háza egész évben várja találkozók, szakmai napok, kerekasztal-beszélgetések, előadások, konferenciák, workshopok, foglalkozások, továbbképzések, akkreditált és egyéb képzések résztvevőit.

Nyitva tartás

kedd–vasárnap 10:00-18:00 óra Zárva: hétfő Csoportok érkezését, tárlat- és szakvezetésen vagy múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételi szándékot kérjük előzetesen jelezni a +36 62 275 133 telefonszámon vagy a pusztahaza@opusztaszer.hu e-mail címen!

Elérhetőségek

H-6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68. Telefon: +36 62 275 133 Fax: +36 62 275 007 E-mail: pusztahaza@opusztaszer.hu www.opusztaszer.hu www.visszaatermeszethez.hu facebook.com/visszaatermeszethez A Puszta Háza a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének tagja. www.kokosz.hu
Kiállítás a Puszta Házában
Dr. Nagy Edit – "Hetedhét világom" c. kiállítása

Augusztus 10-től október 31-ig látható a Puszta Házában Dr. Nagy Edit Hetedhét világom című természetfotó kiállítása.

A tárlat művészi képeinek fő témáját a Duna-Tisza közi táj, és a Kiskunsági Nemzeti Park természeti értékei adják. A buckák, vízpartok, erdők, puszták szépsége olykor szürreálisan, máskor meseszerűen jelenik meg Dr. Nagy Edit képein. A Kiskunság ismertnek hitt ismeretlenjébe hívjuk tárlatunk látogatóit.

A természetfotós így vall magáról: 1973-ban Születtem Szegeden. Tanulmányaim nagy része is a városhoz és a Szegedi Tudományegyetemhez köt, itt szereztem az akkori SZOTE Egészségügyi Főiskolai karán gyógytornász diplomát 1994-ben.

Első és egyben egyetlen munkahelyem az SZTE, előbb a Központi Fizioterápia, majd az ETSZK Fizioterápiás Tanszéke, ahol jelenleg tanszékvezetőként tevékenykedem.

Fotózással 5 éve kezdtem foglalkozni. Kezdettől fogva a természetfotózás vonz.

Hobbimat igyekszem egyre magasabb szintre fejleszteni, ezen törekvés vezetett a JGYPK alkalmazott fotográfus képzésének elvégzésére is két éve. Itt ismerkedtem meg Dr. Molnár Gyulával (biológus, természetfotós), akivel azóta is rendszeresen fotózunk együtt.

Az Év Természetfotósa 2015. pályázaton a 62 szerzőtől kiállításra kerülő körülbelül 100 képből hármat tudhatok magaménak, ami örömmel tölt el. Az 2014-es megmérettetésen sikerült a fekete- fehér kategória második helyezését elnyernem.

A Varázslatos Magyarország fotópályázaton már a negyedik éve veszek rész. 2015-ben sikerült elnyernem a Varázslatos Magyarország legjobb női fotósa különdíjat. Ez a pályázat a Nemzeti Parkok népszerűsítést tűzte ki célul, lakóhelyemből adódóan, képeim többsége a Kiskunsági Nemzeti Park területén és annak vonzáskörzetében készült.

Az idén sikeresen pályáztam a NaturArt tagságra, a Magyar Természetfotósok Szövetségébe nyertem felvételt, ami szintén egy remek fórum a továbbfejlődésre, hiszen az ország legjobb természetfotósait tömöríti a szervezet.

A fotózás számomra kikapcsolódást jelent, örömmel tölt el, ha egy-egy témát esztétikusan, néha festmény vagy álomszerűen sikerül megörökítenem. Ebben a hatásban a régi vintage optikák nagy segítségemre vannak.

Dr. Nagy Edit

Lomtárlat - kiállítás

Lomtárlat címmel új kiállítás nyílik a Puszta Házában.

Hulladék és szemét közt talán csak annyi a különbség, hogy utóbbit már a művészember sem vágja zsebre jártában-keltében. A határvonal egyébiránt mindenki számára máshol helyezkedik el, igen széles intervallumban mozog. Sok alkotó számára még érték az, amit egyesek már szemétként aposztrofálnak. Az alkotó sajátos felfogása ez, aki a kidobott, elfelejtett tárgyban alapanyagot lát, beépíti egy nagyobb műbe, vagy egész egyszerűen más kontextusba helyezi, gyökeresen megváltoztatva jelentését és funkcióját. El tud csodálkozni egy-egy talált tárgy vonalain, a megkopott sarkokon, képalkotó tényezőként fogja fel az avítt fémlemez rozsdafoltjait. Ez az a szellemiség ami hajtja őt, amikor benyomul a romos építési területre, vagy a hulladékudvar konténereiben kutakodik, s az alkotófolyamatnak még nem célja, inkább eszköze a kidobott dolgok felhasználása.

Mindazonáltal egyfajta újrahasznosítás is ez a jelenség, ami a hulladékot visszahozza az emberek közé, a kiállítótérben átlényegül, érzéseket közvetít és vált ki a szemlélőből.

Jelen kiállítás tárgyaiban az a közös, hogy mindegyik mások által feleslegesnek, vagy haszontalannak talált – de azután megtalált – dolgokból, esetleg egy jóízű vacsora maradékából keletkezett, sok esetben természetes anyagokkal kombinálva. A felhasznált tárgyak, darabok legtöbbjét már megkezdte az idő vasfoga, az elemek és az enyészet rajtuk hagyta pazar színű, formájú és faktúrájú nyomait. Talán ez az, ami erősíti az újra-felhasználás gondolatát: a természet velünk, és nélkülünk is teszi a dolgát, s még ma is a legkreatívabb művész.

A kiállítás március 27-én, vasárnap 14 órakor nyílik a Puszta Házában. Tárlatot megnyitja és köszöntőt mond: Aranyi Sándor, NYUG-díjas festőművész és Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója.

A tárlat június 25-ig látogatható.

„A Dél-Alföld természeti értékei” - fotókiállítás

2015. október 6-án megnyílt "A Dél-Alföld természeti értékei" - Ampovics Zsolt természetfotó kiállítása - az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark zöld központjában, a Puszta Házában.

Ampovics Zsolt

Ampovics Zsolt

Ampovics Zsolt 1978-ban Szegeden született. Gyermekkora óta körüllengi életét a természet szeretete. Első fényképezőgépét édesapjától kapta, ezzel vette kezdetét fotós pályafutása. Öt éve digitális tükörreflexes géppel készíti fotóit, főleg cserkelve elkapott pillanatokat, tájképeket, melyeken a világból lassanként kivesző pillanatokat igyekszik megörökíteni. A kiállítás képein szülőföldje, a Dél-Alföld természeti értékeit ajánlja a látogatók figyelmébe.

„Az ezerarcú Kárpát-medence” – fotópályázat

2015. április 5-én, húsvét vasárnapján, 15:00-kor nyílt meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Magyar Földtani Védegylet Egyesület közös fotópályázatából rendezett kiállítás „Az ezerarcú Kárpát-medence” címmel.

A fotópályázat célja: a Kárpát-medence sokoldalú természeti és kulturális értékeinek bemutatása és népszerűsítése volt. A pályázatra a következő kategóriákban lehetett képeket nevezni:

1. Ember és környezet

2. Földtudományi érték

3. Tájképi érték

A pályázat sikerét bizonyítja, hogy az öt hónapos (2014. novemberétől 2015. márciusáig tartó) nevezési időszak alatt 53 alkotó nevezte 138 felvételét. Ezek közül a díjazottak valamint a zsűri által legszínvonalasabbnak ítélt képek kerültek kinyomtatásra. A ki nem nyomtatott fotók diavetítés formájában tekinthetők meg a kiállítás teljes időtartama alatt (2015. április 5-től 2015. június 5-ig).

A zsűri tagjai Dr. Molnár Gyula (biológus, természetfotós), Richard Toy (The Royal Photographic Society fotósa), Veres Zsolt (geográfus, az MFV titkára) és Göblyös Dávid (biológus, az ÓNTE Puszta Háza vezetője) voltak.

Pályázatunk első díját Szabó Ferenc Életút című fotója érdemelte ki, a második Orbán Péter Tanúk előtt című felvétele lett, a harmadik díjjal pedig Flekats Veronika Heves és Nógrád megye pipacsos határa című képét jutalmazta a zsűri. A fotópályázat különdíját dr. Ács Ferenc Angyalok hajnala című alkotásának ítélte oda a közönség az MFV Facebook oldalán lezajlott szavazás során.

A kiállítás részét képező ásványbemutatón a Fábián Tamás Ért-ék Alapítvány gyűjteménye tekinthető meg az ÓNTE Puszta Ház és az alapítvány között formálódó együttműködés jegyében.

A díjátadóval egybekötött megnyitón Kertész Péter, ÓNTE ügyvezető igazgató; Páll Dávid Gergely, MFV elnök; Richard Toy és Göblyös Dávid köszöntőjét hallgathatta meg a közönség.