Nomád park

A sztyeppe és vándorai

A jurtatábor

A Kárpátoktól Mandzsúriáig nyúlik az eurázsiai sztyeppe végtelen fűtengere. Ez az egyedi környezet hívta életre a pusztai nagyállattartó nomád társadalmak kultúráját. Ebbe a kultúrkörbe tagozódtak be őseink a Krisztus előtti első évezred közepétől, ez formálta életmódjukat, társadalmukat, anyagi műveltségüket, de az ezzel szorosan összefonódó hiedelemvilágukat és művészetüket is.

Már gyermekkorunktól izgatja mindannyiunk fantáziáját a jurtáikkal, nyájaikkal vándorló, vitéz és rettenthetetlen ősmagyarok romantikus képe, amit Feszty Árpád és társai nagy kifejezőerővel örökítettek meg a körképen. Mi mindebből a néhol szikárabb, néhol viszont számunkra már tényszerűségében is mesés valóság? Hogy festhetett egy nomád honfoglaló tábor a valóságban?

Ebbe a világba hívja felfedezőútra az Emlékpark látogatóit a Nomád Park. Lépjen be ön is a 9-10. századba!

Lovasbemutató

A nagy népszerűségnek örvendő lovasbemutató programunk április 1-től várja a látogatókat. 

A lovaspályán, szezonban (április 1-től szeptember 30-ig), naponta egy alkalommal 20 perces honfoglalás kori lovasbemutatót tekinthetnek meg a látogatók. Használat közben kerülnek bemutatásra eleink fegyverei: az íj, a lándzsa, a szablya és a fokos. Megismerhetjük a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait, köztük a buszkasit (más néven köbörét).

A lovasbemutató kezdési időpontja: 14:00

Belépődíj: 500 Ft

Figyelem! A lovasbemutató megtartása az időjárási viszonyoktól függ.
Élő nomád szállás

Vegyen részt honfoglaló eleink mindennapjaiban, ismerje meg a jurtát kívülről-belülről! Korabeli tevékenységekkel várjuk a kedves látogatókat. Hogyan lesz a gyapjúból nemez? Hogy szőttek-fontak eleink? Milyen hiedelmek és társadalmi szokások alakították az egykori életet? Hagyományőreink bevezetik a látogatót a 10. századi kézművesség rejtelmeibe, és őseink fegyverei is kézbe vehetők.

A Nomád Park számos múzeumpedagógiai foglalkozás helyszíne is.

Íjásztatás

Kollégáink segítségével Önök is megtapasztalhatják, milyen érzés elődeink rettegett íjával lőni!

400 Ft /5 lövés