Juhász Antal: Tanyák, tanyai emberek Szeged vidékén 1964-2000 című kötetének könyvbemutatója az Ünnepi Könyvhét programjában, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Néprajzi Munkabizottsága közös rendezésében.

A szerző beszélgetőtársai: Bárth János és Fodor Ferenc néprajzkutatók.

Időpont: 2016. június 13. 17 óra

Helyszín: MTA SZAB Székház 110. terem (Szeged, Somogyi u.7.)

Juhász Antal néprajzkutató 1964 óta járta a Szeged környéki települések tanyás határát. Azóta a tanyaiak nagy változásokat éltek meg: a családokat téeszbe kényszerítették, tiltották az építkezést, bezárták az iskolákat. A kutató fényképezőgépe megörökítette a tanyák változó arculatát, az ott élők hétköznapjait és ünnepeit. Mára a tanyavilág 1964 és a 90-es évek közötti korszakának képmása történeti dokumentummá vált.

Kötetében 360 képet és rajzot települések szerint mutat be, Ásotthalomtól Csengeléig és Pusztaszerig. Külön fejezetbe kerültek a közösségi és szakrális építmények, a búcsúban, vásárban készült képek, a pusztuló és az élő farmok. Különlegesség egy 1968-as forráskúti tanyai lagzi dokumentálása. A szerző fölidézi több tanya történetét, idős lakóinak munkás, küzdelmes életét is. Érdeklődésre tarthat számot Tombácz János zsombói mesemondó, Gémes Eszter balástyai parasztíró, és az utolsó paraszt bőrdudás, a rúzsai Csóti Gyapjas Antal bemutatása.

2016.05.11. szerda