Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására a Kínai Filmnapok megnyitójára Szegedre látogatott Őexellenciája Duan Jielong úr, a Kínai Népköztársaság nagykövete. A nagykövet és delegációja a program keretében március 18-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatott.

A delegáció tagjai a nagykövet és felesége, Li Bei mellett, Wu Hua, oktatási osztályvezető, Cao Yuan, politikai- és sajtó osztályvezető, Gao Yanyang attasé, Xie Fei filmrendező, Váradi Viktória, a Kínai Televízió műsorvezetője, Zhang Lin és Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatói voltak.

A vendégeket Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója fogadta és köszöntötte. Az igazgató kiemelte, fontosnak tartja a kínai kapcsolatok ápolását, hozzátette, szeretné, hogy a jövőben minél több Kínából érkezett vendég ismerje meg a Magyarország szakrális központjaként emlegetett Emlékparkot, hiszen a látogatás által a magyar történelmet is megismerhetik.

A vendégek elsőként a Magyarország történelmét bemutató, speciális 3D-s technológiával készült filmet ismerhették meg. A filmvetítés nagy sikert aratott a delegáció körében. Az Emlékpark szimbólumaként ismert Árpád-emlékmű bemutatását követően a nemzeti romantika legnagyszerűbb alkotását, Feszty Árpád, „A magyarok bejövetele” című monumentális körképfestményét tekinthették meg. A kínai művészettől nem áll távol a panorámafestészet, hiszen művészettörténetük több körképet is jegyez.

A Rotundában látható kiállítások közül leginkább az „Ilyet nem látott a Kárpát…” című tárlat nyűgözte le a vendégeket. A kiállítás érdekessége, hogy életnagyságú viaszbábuk formálják Feszty Árpád művészbarátait illetve alkotótársait.  Az ott látható enteriőrnek köszönhetően a Látogató azt érezheti, hogy a Kingyesen található tanyára érkezett, ezzel is megidézve a Körkép születésének időszakát.

A látogatás végén Nagykövet úr nagy elismeréssel illette a kiállítást, és kifejezte, hogy érdemes minél több kínai vendégnek ellátogatnia az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, hogy ezáltal is elősegítsék a Magyarország és Kína közötti kulturális kapcsolatokat.