Henryk Lipowitz a körképnél

Henryk Lipowitz a körképnél

Különleges tárlatvezetésen vehettek részt azok a látogatók, akik október 5-én tekintették meg a Feszty-körképet. A restaurálási munkálatokat végző művészcsoport vezetője, a lengyel Henryk Lipowitz igazi érdekességeket mesélt a közel 5 esztendeig tartó munkálatokról.

“A Feszty-körkép restaurálása kapcsán sok véletlenről tudok beszámolni” – mondta a lengyel szakember.”Az 1980-as évek végén például teljesen véletlenül láttam meg a televízióban azt a műsort, amelyben a körkép felújításáról volt szó. Ekkor értesítettem a lengyel panorámaképet restauráló művész ismerőseimet a pályázati lehetőségről.” A magyar körkép sorsával sok hasonlóságot mutató Wrocław-i panorámafestményt sikeresen helyreállító 25 fős Ars Antiqua csoport végül elnyerte a munkát.

Henryk Lipowitz a nehézségekkel kapcsolatban megemlítette, hogy a Feszty-körképről gyakorlatilag semmiféle dokumentáció nem maradt fenn, a festménynek azonban több mint a fele elpusztult a második világháborús bombázás nyomán. Óriási szerencse volt az is, hogy egy katonatiszt valamikor az 1930-as években körbefotózta a festményt, és a jelenetek fekete-fehér üveg diapozitívokon fennmaradtak. Egy véletlen találkozás alkalmával derült ki, hogy a restaurálási munkálatokban ezek az üveglapok óriási segítségül szolgálnak majd, mint ahogyan a Morelli Gusztáv által 1896-ban készített körképmetszet, amelyből csak néhány példány maradt fenn. A festmény előtti terepasztalról azonban semmiféle hasonló dokumentáció nem maradt az utókorra, ezt a szakemberek a körképfestmény műfaji jellegzetességeit figyelembe véve alakították ki. Talán sokan tudják, hogy a Feszty-körképen egyes alakjainak arcvonásaiban ismert művészek, politikusok köszönnek vissza (pl. Árpád vezérben Feszty Árpádra, Latorc szláv vezérben pedig Jókai Mórra ismerhetünk rá). Ez a korszakban és a műfajt tekintve általános volt. A lengyel férfi azonban elárulta azt is, hogy a restaurátor csoport 2 tagjának arcát is megörökítették a felújítási munkálatok alkalmával: a nőrablás jelenetben látható asszonynak a csoport egyik hölgy tagja, a zászlót vivő lovasnak pedig maga Henryk Lipowitz kölcsönözte az arcát.

A restaurátorok minden fellelhető dokumentumot összegyűjtöttek a munkálatok megkezdése előtt, járták a hazai levéltárakat és azt a helye is próbálták megtalálni, ahonnan Fesztyék a tájképi részletek megfestéséhez szükséges vázlatrajzokat készítették. (A közelmúltban felfedezett helyszínen nem is olyan régen kilátót avattak.) Jó néhány kalandjuk fűződik az ukrán hatóságokhoz is…

Sok egyéb érdekességet, kulisszatitkot is hallhattak még az érdeklődők ezen a rendhagyó tárlatvezetésen, amelyen a lengyel szakember a látogatói kérdésekre is választ adott.

 

2013.10.07. hétfő