2013. október 19-20-án ismét megrendezik az immár hagyományosnak számító Őszi Terelő Tábort az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A nagy sikernek örvendő terelési bemutatók évek óta rendszeresen szerepelnek az Emlékpark programjai között.

Tari József és Nagy András 2010-ben határozták el, hogy itt, a Dél-Alföld szívében újra felelevenítik, népszerűsítik a régióban egykor virágzó pásztorkultúrát, ezen belül is a hagyományos terelést. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal együttműködve elkezdődtek a gyakorlások: puli, pumi, mudi, sinka – magyar kutyafajták tanulták és tanulják a terelést a szeri monostorromok mellett kialakított karámban, az Emlékpark rackanyáján. Talán ideálisabb helyszínt nem is találhattak volna nemzeti emlékhelyünknél, hiszen nemcsak a gyakorlásra nyílott lehetőség, de eredményeiket egy-egy bemutató alkalmával a látogatókkal is megoszthatták. A terelési bemutatók azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek, rendszeres programelemeit alkotják az Emlékpark rendezvényeinek.

A kitartó munkának köszönhetően egyre többen jelentkeztek a tanulni vágyók, olyanok, akik magyar terelő pásztorkutyafajtákat tartanak, hogy a bennük élő ösztönre építve, szakmai ismereteket is szerezve képezzék kedvenceiket. Közben természetesen a gazdik is nagyon sokat tanulnak, egyre jobban megismerik hűséges barátaikat, egyre jobb és felelősségteljesebb állattartókká válnak. A gyakorlások alkalmával felmerült az igény több napos képzésre, terelő táborra, hogy a gyakorlások még intenzívebbek lehessenek, a gazdik ismerkedhessenek, tapasztalatokat cserélhessenek egymással. A tavaszi, nyári, őszi, általában egy-egy hétvégés terelő táborok mellett, idén májusban terelő szemináriumot szerveztek. Ez utóbbira Magyarországon kívül Csehországból, Ausztriából, Németországból, Szlovéniából, Lengyelországból, Finnországból, Svédországból és az USA-ból is érkeztek kutyatulajdonosok. A táborok magját a rendszeresen visszatérők alkotják, mindig vannak újak és vannak olyanok is, akik lemorzsolódnak.

Tari József elmondása szerint a magyar stílusú terelésnek szépségei mellett sok szakmai nehézsége van. Magyar kutyafajtáinkra jellemző, hogy egygazdásak, csak gazdájukkal hajlandóak együtt dolgozni. Éppen ezért az egyik legfontosabb dolog, hogy a kutyatulajdonosok valóban gazdájukká váljanak kedvenceiknek. Itt nem működik az az út, hogy “Itt a kutyám, képezd ki!”, kutya és gazdi csak együtt dolgozva tudnak eredményeket elérni.

A magyar racka juhokról is szólt: a terelés gyakorlása során ők is tapasztalnak, tanulnak. A kezdő falkából, és az azóta hozzájuk került frissítésekből mára egy terelhető, edzett, tereléshez szokott falka válogatódott ki. A juhok nem gépek, ezért igyekeztek a terelés magyar hagyományait követve erős, magyar kutyákat ösztönző egyedeket összeválogatni.

Terelő szeminárium több külföldi résztvevővel

Terelő szeminárium több külföldi résztvevővel

Az immár harmadik esztendeje tavasszal, nyáron és ősszel is megrendezésre terelő táborok elsődleges célja, hogy alkalmat, teret adjanak olyan híres magyar kutyafajták rendszeres gyakorlásának, amelyek munkájuk és képességeik által méltó módon képviselhetik a hagyományos terelést a szakmai bemutatókon. A közönségnek tartott bemutatók nemcsak a terelésről és a kutyákról szólnak, hanem az éppen aktuális szezonmunkákról is a juhok körül, a kihajtási ünneptől kezdve a nyíráson át, a fejésen, körmölésen keresztül a behajtási ünnepig.

A táborba várják a jelentkezőket.

2013.10.16. szerda