A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika dolgozói csapatépítő rendezvény keretében az Emlékparkba látogattak, ahol a Szeri Gyógynövényházat és kertet is megtekintették. Olvassák el, tartalmas napjuk beszámolóját!

 

„Látogatás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba

2017. 06. 11-én a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika B részlegének Infektológiai Osztálya „csapatépítő tréning” keretében látogatást tett az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és az újonnan megnyílt gyógy-és fűszernövénykert csodálatos környezetébe. A hétköznapokból kizökkenve Ópusztaszeren úgy eleveníthettük fel történelmünket, hogy közben egy remek élménnyel is gazdagodhattunk, összetartozásunkat erősítve.

A lelkes kis csapat 23 fővel érkezett a délelőtti órákban kitűnő napsütéses időben. Az első perctől kezdve, ahogyan beléptünk az emlékparkba megtisztelő fogadtatásban volt részünk. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Gál József idegenvezetőnknek, illetve a biztonsági szolgálat vezetőjének, Gombos Istvánnak, akik lelkesedéssel, komoly felkészültséggel, profizmussal kísérték végig napunkat.

Pár perces séta után érkeztünk meg a Rotundához, amely a Feszty-körkép mellett számtalan és számunkra is új korszerű multimédiás és interaktív kiállításnak is helyet adó körépület. Délelőtt 11 órakor tekintettük meg Feszty Árpád világhírű, monumentális művét. Közel fél óráig valóban úgy éreztük, hogy a honfoglalás eseményeinek részesei vagyunk, hat egymáshoz kapcsolt, hang-és fényeffektusokkal kiegészített jelenetekben tárult elénk a magyarok bejövetele a Kárpát-medencébe. Az élményt fokozta a vászon és a sétány közé épített előtér, mely szinte összemosta a valóságot a festmény témájával.

Idegenvezetőnk kíséretében, a Rotunda 3. emeletén. a megújult reneszánsz Panoptikum, a „középkor gyöngyszeme” Mátyás király korabeli élethű figurák, többek között Beatrix királyné, Janus Pannonius, Kinizsi Pál várták a csapatot. A korhű díszletek segítségével bepillantást nyertünk a királyi lakomákba, az egykori lovagi életbe. Játszani is engedtek bennünket: főnővérünk a Panoptikum megtekintése után bátran vállalta az igen nehézsúlyú páncéling, mellvéd felvételét, csatába indítottuk és lovaggá ütötte kolleganőjét. Valóságos, reneszánszkori időutazásban volt részünk.

Az 1896-ban emeltetett Árpád emlékmű előtt pár percre megállva adtunk tiszteletet egykori hőseinknek hazaszeretetükért, illetve elődeinknek, akik a mai hazánkat széppé tették. Idegenvezetőnk a középkori monostor romjaihoz is elkísért bennünket, általa érdekes, teljes körű információkat tudhattunk meg a szerzetesiek múltjáról, illetve a régészeti feltárásokról.

Egészségügyi dolgozókként nagy örömmel és lelkesedéssel érkeztünk meg az újonnan megnyílt gyógy-és fűszernövénykerthez, a természet gyógyszertárához. A Pünkösdi ünnepek kerete között átadott és felszentelt kert láttán Paracelsus idézete jutott eszünkbe: „Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön.”. A fűszerek pedig már az emberiség hajnalán is az ételek lelkét adták. Manapság az egészséges táplálkozási szokások elterjedése és a természetgyógyászat iránti egyre növekvő érdeklődés ismét népszerűvé tette a gyógynövényeket. Mint ahogyan a szorgos méhecskék zsongtuk körül az igen látványos kertet. Osztályvezető főorvosnő elmondta többek között a zsálya jótékony hatásait: antimikrobiális, sebgyógyító hatású, nőgyógyászati problémákra is alkalmazható, kiemelkedő emésztéstserkentő, illetve izzadás-szabályzó hatása miatt a gyógynövények között is egyedülálló. Emellett kiváló szépségápoló szer is, egyaránt alkalmas a korpás fejbőr, a zsíros haj kezelésére, népi tapasztalatok szerint megszünteti a hajhullást. Lilás, csodaszép virágjáról felismertük a levendulát is, melynek illóolaját már az I. világháborúban kórházakban használták fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. A levendulavirágokkal töltött párna segíti az alvást és az ellazulást. Virágjai bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. Találkoztunk a mitológiából ismert mentacsaláddal (borsmenta, fodormenta) is, melynek bármelyik részét összemorzsolva már áradt is a jellegzetes mentaillat. Csillapítja a köhögést, torokfájást, jótékony hatással van a puffadásra, és persze kiváló frissítő is. Láttuk az egykori „magyar királyné vize” alapanyagát is, a rozmaringot is, amelyet már az 1600-as években köszvénygyógyító szerként használtak. Fűszernövényként vadhúsok, gomba-és halételek fűszerezésére kiváló, népgyógyászati alkalmazása (görcsoldó, izom-és ízületi fájdalomcsillapító hatása) hosszú távú tradíción alapszik. Ezúton szeretnénk az egészségügyi dolgozók nevében gratulálni a kert létrehozásához, megalkotásához. Jól esett, hogy egy kis időre kizökkenhettünk az antibiotikumok és kemikáliák rabságából. Bízunk abban, hogy a modern orvostudomány által alkalmazott készítmények és a régi időkre visszanyúló fitoterápia ötvözése, illetve egymás kiegészítése a jövőben növeli a gyógyítás hatékonyságát.

Utolsó programként honfoglalás-kori lovasbemutatón is részt vehettünk. Izgalmas és szórakoztató látványt nyújtott, ahogyan a tehetséges lovasok bemutatták őseink fegyvereit és a nomádok félelmetes harcmodorát.

Szeretnénk köszönetet mondani az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vezetőségének, a szervezéshez nyújtott segítségben Szabóné Horváth Orsolya titkárságvezetőnek, Gál József idegenvezetőnek a profizmussal végzett munkájáért, a biztonsági szolgálat vezetőjének és a parkban dolgozó személyzetnek amiért feledhetetlenné tették számunkra ezt a napot.

 

Dr. Rózsa Mária

Osztályvezető főorvos

Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika B részleg Fertőző Osztálya

  1. június 11.