Kezdődik az Emlékpark téli szezonja!
2016-11-23

“Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete” címmel rendhagyó kiállítás nyílt

Az Erdélyi Panoráma (másnéven Bem-Petőfi Körkép) című festményt bemutató kiállítás nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ez az első alkalom, hogy együtt látható a két nagy magyar történelmi körkép: az Erdélyi Panoráma és a Feszty-körkép.

Kalandos sors jutott a millennium után készült, Erdélyi Panoráma, vagy Bem-Petőfi körkép néven ismert festménynek. Magyar megrendelésre, lengyel festőművész – Jan Styka – vezetésével az 1848-49-es szabadságharc 50. évfordulójára készült, a Feszty-panorámával közel azonos méretben.

Témája a nagyszebeni csata, melyben a lengyel származású Jozef Bem (Bem apó) vezette győzelemre a magyar hadakat. Bár az 1898 márciusától Budapesten kiállított körkép igen népszerű volt, a megrendelő mégsem tudta kifizetni a festők munkáját. Így, néhány év után a kép Lengyelországba került. Jan Styka, belátva, hogy a műfaj népszerűsége erősen csökken (elsősorban a mozi megjelenése miatt), darabokra vágta és részletekben értékesítette, vagy éppen ajándékozta el a képet.

A lengyelországi Tarnow, Bem szülővárosának körzeti múzeuma vállalkozott rá, hogy összegyűjti a megmaradt képrészleteket. Innen került hozzánk 18 eredeti, 2 olajnyomat és a teljes körképről készült fekete-fehér fotó, melyek 2017. március 5-ig láthatóak az Emlékpark Látogatóközpontjában.

A tárlat kiegészül egy a szabadságharc tárgyi emlékeit bemutató kiállítással.