naptár popup

2012.08.29. szerda

Utoljára frissítve: 2013.03.18. hétfő, 21:06

Népies fogatok a búcsún

 


Fiákeren, kordén, hintón érkeznek a környékbeliek

Különleges kordéval, fiákerrel, népies-pados kocsival, gumikerekes vadászkocsival, sátras szekérrel, de még pónifogattal is érkeznek a Szeged környéki falvakból és tanyavilágból Ópusztaszerre, szeptember 8-án, a 115 éves Szobori búcsúra!

Így volt ez már 1897-ben is, amikor felépült az Árpád-emlékmű, s a közeli települések iparosai, kereskedői és tisztviselői összegyűltek a "szobornál" ünnepelni. Már az első alkalommal szentmise kapcsolódott a találkozókhoz, ezért is kezdték el néhány évvel később Szobori búcsúként emlegetni a honfoglaló vezérünkről megemlékező eseményeket, ahová kocsiszámra érkeztek a résztvevők.

Ez a hagyomány elevenedik meg 2012-ben, hiszen az idei Szobori búcsúra több mint húsz lovaskocsival, szekérrel, fogattal érkeznek a Csongrád megyei lovasemberek. A könnyű szerkezetes homokfutótól a gumikerekes jártató kocsin át egészen a sátoros ekhós szekérig számtalan típusát ismerhetjük meg az elmúlt századok általános és népszerű közlekedési eszközének. Ez alkalommal azonban nemcsak megnézni lehet őket, de fel is lehet pattanni rájuk, hiszen a zenés felvonulást követően a hajtók a nap folyamán kocsikáztatni fogják a látogatókat!

Ezen túl egész nap lesz kézműves vásár, népzene és néptánc, a gyermekeket Népi Játékok Fesztiválja várja, a skanzenben Kátai Zoltán énekmondó ad koncertet.

Idén hatodik alkalommal kerül sor a szabadtéri püspöki szentmise keretein belül a Szer Üzenete díjátadásra. "Égből pottyant" díszvendégünk: a Magyar Örökség Díjas Levente Péter.

Az Emlékparkba való belépés és a programokon való részvétel ingyenes, ezen a napon a PARK jegy látnivalói díjtalanul tekinthetőek meg! Egyéb szolgáltatásainkra mindenkori jegyáraink érvényesek!

Kapcsolódó cikkek